3

TEMPERATURA KOD DECE

Posted on

Veoma čest simptom kod dece i čest razlog obraćanja lekaru. Povišena telesna temperatura deteta izaziva strah i paniku roditelja a predstavlja kontrolisani porast telesne temperature iznad normalnih vrednosti za osobu.
Ovo je jedan od načina kojim se organizam samostalno bori protiv eventualno prisutnih virusa, bakterija kao i znak da se nešto dešava u telu Vašeg deteta.

Normalne vrednosti telesne temperature su:

Aksilarno 34,7°C-37,3°C
Rektalno 36,6°C-38°C

Telesna temperatura varira u zavisnosti od doba dana, najniža je između 2h i 8h ujutru, dok je najviša u periodu od 16h do 21h. Dnevne varijacije temperature iznose 1°C. Kod dece temperatura tela je nešto viša nego kod odraslih osoba.

Šta može da uzrokuje blag porast temperature?

vežbanje
previše odela
visoka spoljna temperatura
unošenje vruće tečnosti ili hrane

Ukoliko je prisutan neki od ovih uzroka treba ga ukloniti i ponovo izmeriti temperaturu za 30 minuta.

Veliki broj roditelja meri temperaturu detetu svakih sat vremena. Ovako često merenje temperature doprinosi strahu roditelja i može da dovede do predoziranja lekovima za snižavanje povišene telesne temperature.
Preporučuje se da se temperatura meri jednom ili dva puta dnevno.

Da li povišenu temperaturu treba snižavati?

Razlozi PROTIV:

1. povišena temperatura ima zaštitini efekat
2. snižavanje povišene temperature može maskirati simptome i znake ozbiljnog oboljenja

Razlozi ZA:

1. dete se subjektivno oseća bolje
2. smanjuje se gubitak tečnosti tokom febrilnosti

Temperatura ispod 39ºC u zdrave dece ne zahteva lečenje, odnosno snižavanje.

Mere za snižavanje povišene telesne temperature:

1.kvašenje kože mlakom vodom ili tuširanje

fizičke metode za snižavanje povišene temperature ne deluju na uzrok povišene temperature
kvašenje kože mlakom vodom može da uzrokuje neprijatnost kod deteta, drhtanje i ima minimaln efekat na telesnu temperaturu, temperaturu vode podesti tako da je detetu prijatno

2. razodevanje

dete obucite adekvatno kako bi se sprečilo pregrevanje ili drhtanje

3. lekovi koji se koriste za snižavanje povišene telesne temperature

Kod dece, lek izbora je paracetamol (Febricet®, Paracetamol®). Daje se u odgovarajućoj dozi sa razmakom od najmanje 4h. Za decu do 8kg koriste se supozitorije (čepići) rektalno 80mg, dok se za decu preko 8kg mogu koristiti supozitorije od 150mg. Kod starije dece daje se sirup i to maksimalno 3-4x dnevno. Za brzu orijentaciju može se koristiti pravilo da se daje polovina vrednosti telesne težine deteta. Npr. ukoliko dete ima 15kg, daje se 7,5ml sirupa, ukoliko dete ima 20kg može se dati 10ml sirupa.
Zbog veće toksičnosti ređe se preporučuje primena ibuprofena (Brufen®). Doza ibuprofena je maksimalno 20mg na kg telesne težine deteta.
U izuzetnim slučajevima, kod uporne i visoke febrilnosti u bolničkim uslovima se može davati naizmenična kombinacija ova dva leka. Ne preporučuje se ovakav način snižavanja povišene telesne temperature u kućnim uslovima a bez prethodne konsultacije sa lekarom zbog opasnosti od predoziranja i oštećenja jetre.