Usluge

U našoj ordinaciji pružamo sledeće usluge: pregledi bolesne dece, sistematski pregled,  vakcinacija, ultrazvučni pregled kukova, ultrazvučni pregled moždanih struktura, preventivno edukativne radionice, individualni i savetodavni razgovori, konsultativni pregledi ORL, konsultativni pregledi subspecijalista iz oblasti pulmologije, alergologije, gastroenterologije, kardiologije, nefrologije, konsultacija psihologa, patronažna poseta novorođenčetu, brzi streptokokni test, inhalacija, aspiracija gornjih disajnih puteva, ispiranje ušiju, obrada rana, opekotina, obrada pupka, EKG, i sve ostalo po Vašem zahtevu.

ULTRAZVUK MOZGA

Ultrazvučni pregled mozga je slikovni pregled moždanih struktura. Omogućava prikaz normalnih struktura mozga, anomalija razvoja mozga, upalnih procesa mozga, tumora mozga, raznih vrsta krvarenja u mozgu i hipoksično-ishemične promene mozga.  Velika fontanela predstavlja „akustični prozor“, prostor kroz koji se radi pregled.

Ultrazvučni pregled mozga može se izvoditi učestalo, u bilo koje vrijeme, bez potrebe za anestezijom. Pretraga je sigurna i pouzdana, brzo izvodljiva i do sada nije dokazan štetni učinak.

Indikacije su brojne. Po najnovijim preporukama svakom detetu bi trebalo uraditi US moždanih struktura po principu screeninga a radi rane detekcije eventualno prisutnih urođenih anomalija.

 

 

 

 

 

 

 

ultrazvuk mozga

 

 

 

 

 

ultrazvuk kukova

 

ultrazvuk kukova

Zbog podneblja u kome živimo i sklonosti urođenom iščašenju kukova, prvi ultrazvučni pregled bebinih kukova treba da se uradi nakon prvog meseca života, da bi se ustanovilo da li su kukovi „zreli“.  Naravno, ukoliko postoji sumnja na urođeno iščašenje kukova, pregled se može uraditi i ranije.

Ultrazvučni pregled kukova se radi nakon kliničkog pregleda kukova. Pregled traje vrlo kratko i za bebu nije ni malo neprijatan. Radi se metodom po Grafu. Ultrazvuk kukova rade posebno edukovani pedijatri ili dečiji ortopedi. Nakon urađenog ultrazvuka lekar daje savet u vezi širokog povoja.

Ukoliko se ultrazvučno dobije nalaz sumnje na iščašenje kukova, beba se upućuje ortopedu koji odlučuje o daljem tretmanu. Nastavlja se široki povoj što je u velikom broju slučajeva dovoljna mera za korekciju dok se kod težih oblika odlučuje sa Pavlikove kaiševe.  To su obični kaiševi kojima se noge fiksiraju u potpuno raširenom položaju da bi glavica butne kosti bolje legla u čašice.

Bebama nije nikakav problem da ih nose, a već posle par meseci, obično svi mališani imaju sasvim dobre kukove. Ultrazvuk kukova može da se radi i kod starije dece posebnom metodom a u cilju otkrivanja eventualno prisutnog izliva u zglobu kuka.

 

 

Branka Bajića 34, 21 000 Novi
021 30 10 857; 062 14 53 935; 063 81 74 140

ONLINE ZAKAZIVANJE