1

MOJA ISHRANA

Posted on

U današnje vreme preporuka je da se beba doji ili hrani adaptiranim mlekom isključivo prvih četiri meseca njenog života. Kada vaša beba bude pokazala da je spremna za nešto drugo osim mleka, možete je postupno upoznati sa velikim izborom hrane. Pred Vama je kratak podsetnik nekih osnovnih pravila pri uvođenju nemlečne ishrane.
ISHRANA BEBA OD 4. DO 8. MESECA
Najbolje za Vašu bebu je da se polako uvode nemlečne namirnice (povrće i voće). Obično se daje jedna vrsta voća, za naše podneblje to je najčešće jabuka u vidu soka i to nedelju dana postepeno povećavajući količinu. Kasnije kada uvedete dve namirnice po istom principu možete davati i njihovu mešavinu. Svaku novu namirnicu dajte u prepodnevnim časovima da bi se do kraja dana mogle uočiti alergijske reakcije, ako ih vaša beba bude imala. Ukoliko Vaša beba i dalje odbija neke namirnice, tolerišite, za nju je to sasvim nov ukus te pokušajte sa uvođenjem neke druge namirnice. Nakon izvesnog vremena pokušajte ponovo. Namirnice pogodne za ovaj uzrast su:
-Voće – jabuka, kruška, breskva, banana, bundeva: u obliku kašice ili soka
-Povrće – krompir, šargarepa, brokoli i kaša od pirinča
-Supa od nemasnog mesa ili piletina (najbolje sa bataka i zabatka)
-Tvrdo kuvano žumance se uvodi postepeno po četvrtinu više svake nedelje. Kada se uvede celo treba ga davati 2 puta nedeljno i taj dan se izostavlja meso.
Posle obroka i između obroka bebi ponuditi prokuvanu vodu.

Kod dece kod kojih je rutinskom analizom krve slike uočena malokrvnost, u ovom periodu se može uvesti pileća džigerica kao jedan od odličnih izvora gvožđa. Gvožđe je važno za opšte stanje organizma, imunitet i kasnije za intelektualni razvoj deteta. Brojne studije su pokazale da deca kod kojih je nivo gvožđa u krvi normalan imaju bolji uspeh u toku školovanja.
ISHRANA BEBA IZMEĐU 8. I 9. MESECA

Dojenje se i dalje održava ali obrnutim redosledom. Prvo se daje čvrsta hrana a na kraju obroka se ponudi podoj koliko vasa beba želi. Uvodi se postepeno nova hrana:
-Povrće – špinat, tikvice, karfiol
-Mlečni proizvodi – jogurt, sir, kiselo mleko, kefir i pavlaka
-Meso – kuvano meso: teletina, jagnetina,ćuretina. Svinjsko meso se ne daje do godinu dana.
U ovom periodu trebali biste već formirati obroke (doručak, užina, ručak, užina i večera). Polako možete umesto miksanja gnječiti hranu vašoj bebi, dozvolite Vašoj bebi da pokuša sama da uzme hranu prstićima. Ako je moguce jedite zajedno sa Vašom bebom da bi se učila socijalizaciji i ponašanju.

ISHRANA BEBA PREKO 10 MESECI

Dojenje se i dalje održava. Uvode se nove namirnice:
Povrće – grašak, kupus, boranija, luk, pasulj i sočivo
Meso – mleveno juneće
Voće – u svežem obliku jabuke, kruške, kajsije i breskve

ISHRANA BEBA POSLE 12 MESECI

Dojite po vašoj želji i najvažnije po želji Vaše bebe 2-3 puta dnevno. Nemojte ograničavati unos voća i povrća, unos hrane će odrediti Vaša beba, količina njenog apetita i dnevnih aktivnosti. Nemojte davati bebi tečnost u toku obroka. Detetu je dovoljno 650 ml mleka i mlečnih proizvoda u toku dana.

NAPOMENA: nakon uvođenja kravljeg mleka pa sve do kraja 2. godine života detetu se daje punomasno kravlje mleko (2.8%, 3.2%) zbog visokog sadržaja masti neophodnih za pravilan razvoj moždanog tkiva i struktura oka.
Po nicanju prvih zubića igrajte se sa Vašom bebom, dajte joj četkicu za zube da bi se polako stvarala navika pranja zuba ujutru i uveče. Bebi će sigurno biti zabavnije ukoliko to budete radili zajedno.

Za sva pitanja na koja niste ovde pronašli odgovor slobodno nas pitajte u Savetovalištu.